
- نام بازی: شکار روباه
- نام محلی: تُولکی تُودّی
- اهداف کلی: افزایش دقت و هوشیاری، سرعت انجام عکس العمل ها، تبعیت از سردسته، بهبود مدیریت و آمادگی برای پذیرش انتقاد
- اهداف جزئی: چابکی و چالاکی، تقویت قدرت تشخیص هنگام انتخاب مدیر یا رهبر، آموزش احتراز از خود سری
- تعداد بازیکن: محدودیتی ندارد
- سن بازیکنان: 10 الی 14 ساله
- ابزار لازم: دو عدد توپ کوچک، یک مقدار پارچه و نخ جهت تهیه ی دِم روباه
- محوطه بازی: محدوده ای به ابعاد 25 × 20 متر
شرح بازی:
مربی در محدوده ی حیاط، کادری به ابعاد 25 × 20 متر خط کشی کرده و بازیکنان وارد آن می شوند. به رأی آنها، یکی را به عنوان چوپان که باید در وسط محدوده و دو نفر دیگر با عنوانهای کدخدا و روباه که بایستی در خارج از محدوده ی بازی در خانه و لانه ی خود مستقر شوند، انتخاب می کنند و بقیه هم به عنوان غاز در وسط محوطه ی بازی پراکنده می شوند.
مربی شروع بازی را اعلام می کند. روباه دُم دراز بایستی از لانه خارج شده و به غازها حمله کند و به محض ورود به داخل محوطه خط کشی شده، چوپان دستور فرار را می دهد.
روباه یکی از غازها را که در حال فرار هستند، تعقیب و با دست لمس می کند و به منزله ی طعمه به لانه ی خود می برد. در این موقع چوپان بیکار نمی نشیند و دو عدد توپ کوچکی را که در اختیار دارد، به طرف روباه پرتاب می کند و سعی می کند که او را شکار کند. اگر موفق شد، غاز آزاد شده و رباه دم خود را به چوپان داده و غاز می گردد و در محدوده ی بازی قرار می گیرند و چوپان دم را به خود بسته و در نقش روباه بازی را شروع خواهد کرد.
ولی چنانچه اگر بتواند غاز را در لانه ی خود زندانی کند و به شکار دیگری خواهد پرداخت و در لحظه ای که توانسته باشد ¼ از کل غازها را شکار کند، کدخدا به عنوان جریمه ی چوپان و جایزه ی روباه، چوپان را مجبور به سواری دادن روباه روی کولش خواهد کرد. سپس روباه تا خالی شدن محوطه از وجود غازها بازی را ادامه خواهد داد.
- نکات: این بازی در میان کودکان روستاهای اطراف میانه با نام «تولکی تودّی» متداول بوده و از جذابیت خاصی برخوردار است. این بازی در روستای کهبنان، واقع در کناره ی رودخانه ی قزل اوزن، به نام «سُنّی اُیونی» مشهور است، چون اهالی آن، اهل تسنّن می باشد.
احتمال می رود پیدایش این بازی مربوط به زمانهای خان و رعیت باشد.
- نتیجه بازی: در این بازی کودک مفهوم حمله، احتیاط، گریز از خطر را آموخته و مسائلی از قبیل نقش دالدین در حراست از خانه و خانواده را درک می کند و با تنبیه هایی که در نظر گرفته شده، سعی در پرورش و اصلاح مدیریت خود خواهد کرد.